Pages

Friday, June 24, 2011

Cá Nướng Da Giòn





Vật Liệu:
1 con cá stripped bass cở 4 lbs.
 tí xíu đường, tiêu, và bột nêm
1 củ hành tây nhỏ
Tí dầu ăn 
Sauce phết cá cho da giòn:
1 1/2 tbsps mật ong
1 tsp cốt chanh
2 tbps bơ chưng chảy
1-2 tbsps dầu hào
1 egg 
topping:
1 tbsp tỏi phi

1 tbsp hành phi   
2 tbsps đậu phọng rang, dã nhỏ
Cho 2 tbsps dầu ăn, 1 bó hành lá thái mỏng, chút muối cho vào microwave for 30 seconds


Ingredients:
1 medium live stripped bass (4 lbs)
1 small onion
1/2 T vegetable oil, salt, pepper, sugar
Sauce brush on the fish to make crunchy:
1 1/2 Tbsps honey
1 tsp lime juice
2 tbps melted butter

1 tbsp oyster sauce
1 whole egg
Topping:
1 tbsp fried garlic
1 tbsp crisp fried shallot
2 tbsps toasted peanut, crushed
Put 2 tbsps oil, 1 bunch of scallion, and a pinch of salt in a small bowl and put in the microwave for 30 seconds.


Cách làm:

Làm cá (Clean the fish):

  • Cá làm sạch sẽ rửa sơ lại với chút milk cho bớt tanh.  Sau đó xẻ cá thành hình butterfy.  
  • Have the butcher clean you fish and remove all guts and gills. Open the fish like a butterfly, skin side up. (On a flat surface, hold the fish by the head and insert the blade point of a knife into the gill hole (where they cut to remove guts abd gills). Make a cut all the way to the belly along the length of the back bone, close but not into the rib case, run to the tail).
Uớp cá (marinated):
  • Uớp sơ cá với chút tiêu, dầu ăn, bột nêm and tí xíu đường and cắt luôn củ hành tây slice mỏng sát vào mình cá . Cho vào tủ lạnh ướp cở 1 hr.  Khi đem ra bake thì để ngoài 15 mins cho cá bớt lạnh rồi hãy bake.
  •  Rub salt, pepper, sugar, and oil evenly on the fish and rub slide onion on the fish. Put in the fridge for 1 hour. Take the fish out 15 minutes before bake.
Nướng cá (bake):
    1. Bao cá lại with foil bake with preheat oven 475F- 500F for cở  15-20 mins tuỳ theo cá to hay nhỏ. Canh sao cá vừa chín 2/3 thì mở foil ra, turn oven từ bake sang broil.  Phết hỗn hợp sauce lên mình cá, canh bake cá cho vàng đều, kept phết sauce lên cá cho vàng đều. Cuối cùng dùng cọ phết lên mình cá chút xíu dầu ăn cho cá được bóng vàng ngon.  Cá bake xong thơm phứt, da cá vàng giòn đều không qu'a chín, mà cũng không bị khét là đạt tiêu chuẩn :).
  •  Put in preheat oven, cover with foil and bake at 475F-500F degrees for 15-20 minutes. While waiting, mix oyster sauce + honey + egg + egg white + butter into a bowl. Now the fish is about 2/3 done. Use a brush to brush the mixture on the fish skin and put back in the oven and turn to broil, wait until dry, continue to brush until a thick golden surface is built. Brush on more butter or oil to make it shiny if needed. If the whole fish has a golden brown and crunchy but not too cook, also not burn after bake, then you make it.
  • Mang cá ra chờ nguội bớt một chút rồi hãy chuyển sang dĩa sạch. Rắc lên mình cá 1 chút tỏi phi, chút hành mỡ, chút hành tím phi vàng. Rắc thêm ít đậu phọng rang giả nát là xong.
  • Transfer the fish to an ovel dish, top with fried garlic, green onion oil, crisp-fried shallot, and toasted peanut and ready to serve.
Accompaniments for Serving:
Vegetable platter (lettuce, mints, slided cucumber...)Rice papers
Rice noodles

To eat, take 1 rice paper (on holder) put on your dinner plate, place varieties of vegetables on rice paper, noodles (optional), big chunk of fish with crispy skin. Roll the rice paper up then dip it in the anchovy sauce or bass dipping sauce and eat out of hand.


Note: 
Cá baked xong đừng chín quá, đừng khô quá thì mới đạt điểm 10 nha :) mọi người ráng canh lửa củi nhé :) 
Nếu mọi người dùng cá catfish cho món này thì lưu ý da cá phải lóc bỏ đi, thi lúc nướng phết sauce này lên thì cá mới vàng giòn khi ăn hong bị dai vì cái da cá catfish hơi dày .............

No comments:

Post a Comment