Nhân Bánh :
Thịt ướp với hành tím, tiêu, nước mắm, đường. Ướp thấm cở vài tiếng. Tôm cũng ướp y chang nhưng cho thêm tí tỏi băm nữa nha.
Tôm cũng vậy, rim cho săn như kho/ram mặn mặn ngọt ngọt là được.
Bột vỏ bánh:
1 gói bột năng 14 ỏ 16 oz
1 1/2 cup nước
1/2 tsp salt
Nước thật sôi. Khoét 1 lổ giữa bột khô, chế nước sôi vào. Dùng c'ai muỗng trộn từ từ nước với bột cho hết. Sau đó dùng tay nhồi cho dẻo bột hoặc dùng stand mixer có thể thêm chút xíu bột khô nếu cần. Khi nhồi dẻo rồi thì dùng plastic wrapper bao lại cho bột không bị khô trong lúc nặn bánh.
Bột sau khi nhồi dẻo thì nắn từng miếng tròn như thế này nè. Không cần dùng đồ cán bột đâu. Chỉ cần ngắt cục bột nặn ra thành cái hình tròn là done hà :) dễ lắm. Bột bắt càng mỏng thì bánh càng clear như pha lê see thru. nhân bên trong rất đẹp.
Cho nhân vào giữa bánh.
Luộc bánh bằng nước sôi, khi bánh nổi lên thì vớt ra thả vào thau nước nguội (nước đã đun sôi). Khi bánh trong thì vớt ra, bày vào đĩa. Thêm ít mỡ hành va nước mắm ngọt ngọt là sẵn sàng cho măm măm rồi.
Making Dough
1 bag of tapioca flour
1 1/2 cup of boiling water
1/2 tsp saltEmpty a bag of flour in a mixing bowl. Pour 1 cup of boiling water over the flour. Kneed it with your hand palms until dough doesn't stick to the bowl or your hands. Dough should be warm and soft. Put it in a ziploc bag to keep it from being dried.
Making Pork and Shrimp Filling
1/4 pound of lean pork ((fattier pork or thit ba chi can be used as the traditional bánh bột lọc requires), cut into small cubes
1/4 pound of shrimp, deveined and cut into 3-4 pieces
1/4 cup of shredded wood ear mushroom, soaked (optional)
1 tablespoon fish sauce
2 tablespoon sugar
1 teaspoon black pepper
2-3 cloves of garlic, finely chopped
1 shallots, finely sliced
2 teaspoons of oil
Heat oil in a pan, add garlic, shallots and stir until it's golden. Add the remaining ingredients and simmers for about 20-30 minutes. You can cook separate pork and shrimp or together. If need it, adjust sugar and salt until the meat tastes sweet and salty. When the sauce becomes thick and coats the pork and shrimp and the color changes to brown, remove it from heat.
Cooking Dumplings
Set aside a large bowl of cold or ice water.
Bring a pot of water to boil. While the water is boiling, add raw dumplings in it, lower the heat down to medium high. Boiling water could cause the bánh bột lọc to burst.
When dumplings are floating, wait for about 5 minutes or until dumplings are cooked before removing them with a strainer and pour them into a bowl of cold or ice water. Let them cool down for about 30 seconds, then scoop them up with a strainer and add them in a oil scallion pan. Sprinkle some fried scallions and dried shrimps. Serve Banh Quai Vat with dip fish sauce.
RECIPE:
add a little bit more sugar to it since banh Quai Vac's dipping sauce need to be a little bit sweeter.1 cup of water or coconut juice or coco soda
4 tablespoons of fresh lime juice or lemon juice
4 tablespoons of sugar
2 chilli peppers, finely mince
4 cloves of garlic, finely mince
1/4 cup fish sauce ( I prefer 3 crabs brand )
* * *Mix sugar and water in a bowl until disolved
Add fish sauce, lime juice, chilli pepper and garlic.
Adjust the ingredients to your liking.
No comments:
Post a Comment