Pages

Sunday, January 22, 2012

Xôi vò miền Nam - Mung Bean Sticky Rice

Xôi vò miền Nam thì hạt nếp vàậu rời nhau như gạo sống, nhưng ăn thì dẻo quẹo, thơm mùi đậu, béo vị nước cốt dừa…
Nguyên liệu (Ingredients):

1 pound gạo nếp cái (Glutinous Rice)
1/2 pound đậu xanh cà vỏ, ngâm mềm (Peeled and Split Mung Beans, soak in water overnight)
Chút muối, đường, nước cốt dừa (tùy khẩu vị) (mix salt, sugar, coconut milk to your taste

Cách làm (Direction):


Đậu xanh ngâm qua đêm, nấu chín với chút muối (Mung Beans soaked in water overnight, cook or steam with salt)


Dùng chày giã nhuyễn (Mash)


Rồi nắm lại thành 4 nắm để qua một bên (Make 4 balls, and set aside)


Gạo nếp vo sạch, ngâm qua đêm thêm 1 tbsp muối, để ráo nước (Glutinous Rice wash few times, soak in water with 1 tbsp salt over night. Drain the glutinous rice and let them dry naturally).

(Transfer the dry glutinous rice in the big plate. Grate 3 mung bean balls into the glutinous rice).


Vò cho đậu bám đều xung quanh hạt gạo 
Đổ gạo vào chõ hấp xôi khoảng 20 - 30 phút là xôi chín, đổ ra dĩa lớn (nhớ mở vung dốc nước đọng để xôi không bị nhão. Nếu muốn thêm nước cốt dừa và đường thì cho vào lúc xôi đã hấp được 20 - 25 phút,)

Gently mix grate mung beans evenly cover glutinous rice. 
Steam the mixture for 20 - 30 minutes, transfer to big plate, (make sure the water boil before steam and remove the lid avoid  the water don't get into the rice).  
If you like sweet coconut taste, during steam the rice about 20 - 25 minutes, pour the mixture to the steam rice. Place the mixture in a steamer with a cheesecloth or muslin. Steam for about 5 - 10 minutes or until rice is done.

Nhanh tay dùng đũa xới đều xôi với lượng đậu xanh bào còn lại cho xôi thật tơi
Quickly and gentle use chop sticks to dig and mix the steam rice with the rest of grate mung bean until the mung bean covered the steam rice. When it's done, the rice should be soft and loses it’s opaqueness. 


Và đây là thành phẩm xôi rời từng hạt, nguội ăn vẫn dẻo (Here is the success production)

No comments:

Post a Comment