Pages

Thursday, January 19, 2012

Bánh Bò Nướng (Pandan and Coconut Tapioca Cake)-Vietnamese & English




Nguyên Liệu:

1 gói bột năng (14 oz)
8 quả trứng
1 1/2 bát đường (1 1/2 cups)

1/8 tsp muối
1 lon nước dừa (13.5 oz)
2 gói bột nổi hiệu alsa (gói màu hồng) (hay 1 teaspoon baking powder)
1 ống vani
muỗng  cafe màu lá dứa (nếu không có cũng không sao - chỉ cho màu đẹp thôi)


Cách Làm:

- Nước dừa với đường nấu sôi để nguội.

- Dùng muỗng đánh tan trứng. Tránh nổi bong bóng đó.
- Cho nước dừa và đường và tô trứng, quậy đều từ từ. Tiếp tục rây bột vào, từng muỗng một, dùng muỗng quậy cho đến khi bột thật mịn không có ốc trâụ
Preheat oven at 400°F, rồi, thoa bơ khắp khuôn. Cắt một miếng giấy trắng để lên khuôn. Cho khuôn vào oven khoảng 10 phút cho đến khi khuôn thật nóng.

Đặt một cái đồ lọc hay rổ lên trên cái khuôn rồi đổ bột vô rổ cho chảy xuống, làm như vậy bánh mới có nhiều rễ trẹ
Cho bánh vào lò nướng, đừng mở ra coi nhạ
- Sau 10 phút giảm còn 350°F. Khi bánh có mùi thơm, mặt trên vàng đều là chín. Khoảng 30 phút. Lấy tăm xăm thử coi, nếu như bột không dính tăm là chín rồi bánh chín rồi.
-Lấy ra nhúng nguyên cái khuông vô nước đá. Để khéo đừng cho nước vô bánh nha, nếu không bánh hư là uổng hết công của mình rồị LLàm như vậy cho bánh dễ tróc, ngâm khoảng 10 phút thì lấy gở bánh ra
 
Lưu ý: 
Làm bánh này phải mua bột năng của Thái, bột năng "made in Vietnam" làm
không có nổi


Makes 1 cake, enough for 8
1 (12 -ounce) can coconut milk, Savoy brand preferred 
1 tsp panda extract
8 large or 10 small eggs
1 bag about 14 oz tapioca starch 
1/8 teaspoon salt
1 1/2 cups sugar 

2 bags vanilla sugar2 bags of baking power Alsa brand
sesame seeds (optional)



 
What to Do:

1) Boil together coconut milk, salt, and sugar (add pandan leaves to 'syrup' if you want or later) until sugar dissolves, cool completely.
2)Turn on the oven and preheat to 350°F. Brush some oil on the 10" round pan  or 9x9 square baking panand heat the pan in the oven for 5-10 minutes. Keep it hot until use.
3) Mix together baking powder and tapioca.
4) Beat eggs in one direction avoid bubbles form. Remember to stir just enough to homogenize the whites and yolks.



5) Add in the coconut mixture and give it a few stirs. Then sift in the tapioca mixture. Mix everything together with fork in one direction until smooth. 



6) use a strainer to strain the mixture.



7) Pour the mixture through the round basket in the heated pan up to 2/3 of the pan level.



8) Bake at 400°F for about 10 minutes, lower to 325°F until golden about 45 - 50 minutes. Or you can test by using the toothpick poke into the center of the cake, if the toothpick look clean, then it's cook.





 *** Starting high, then finishing low seems to keep the cake more stable, and allows the bubbles to set. Turn off oven and let the cake sit in there for a few minutes before taking it out.   Make sure you hang it upside-down to cool before removing it from the baking pan– this was the most important part to avoid the cake deflating.


The process of making Bánh Bò Nướng is really quick and easy but the hardest part is getting the honeycombs (rễ tre) in the middle of the cake.  In order to get this, you need to beat the eggs just enough to homogenize the whites and yolks.  Stirring would be a safer method.  Secondly, use single acting baking powder such as Alsa Brand.  Thirdly, use a strainer to strain the mixture.  Last and the most important step: the baking pan has to be very hot.  You want to hear the sizzling sound when pouring the flour mixture in the hot baking pan. 

 Theo The Spices of Life





No comments:

Post a Comment