Pages

Sunday, November 27, 2011

Bánh Lưỡi Mèo


Món bánh này bé nhà mình rất thích, ăn giòn tan lại thơm mùi bơ .Không chỉ trẻ con mà ngay cả người lớn cũng khoái.
Bánh rất dễ làm và dễ cầm nắm, không quá cầu kỳ. Nhà mình lúc nào cũng có sẵn một lọ để ngay gần tivi, vừa nhấp nháp nói chuyện,vừa ăn bánh thật là thú vị.

Nguyên liệu:

- 113gr bơ không muối
- 113gr bột mì
- 80 gr đường
- 3 lòng trắng trứng  (khoảng 150 ml)
- 1/8 muỗng cà phê muối
- ¼ thìa cà phê vanila nước,nếu không có vanilla nước bạn có thể dùng 1 ống vani bột
- 1 đui sao và bao nylon bắt bông kem
- Giấy nến hay là miếng silicon  để chống dính 


Cách làm:


- Bơ để nhiệt độ phòng cho mềm, cho bơ vào tô trộn dùng máy đánh trứng đánh bơ với đường cho tan đường và nổi.


- Đổ từ từ lòng trắng trứng vào đánh tiếp cho tan đều (chỉ cần đánh tan thôi, không cần đánh nổi bánh sẽ bị xốp, không được giòn).

- Tiếp theo cho muối và vani vào đánh đều.



- Dùng rây rây bột mì vào từ từ và vẫn dùng máy đánh số nhỏ nhất cho bột quyện đều là được.


- Khuôn lót giấy nến hay trải miếng silicon trên bề mặt khuôn để chống dính. Cho hết bột vào bao nylon bắt kem, dùng đui sao cỡ vừa rồi bóp thành những thỏi dài ngắn to nhỏ tùy thích, cách nhau ra để cho bánh khi nướng chảy ra thêm không bị dính vào nhau.
- Lò bật nóng 160 độ C trước.


- Lò nóng cho khay bánh vào nướng khoảng 20 phút tùy nhiệt độ của lò. Bánh chín vàng đều, bánh nguội lấy ra để trên rãnh cho bánh nguội. Bỏ vào lọ dùng dần.



Bánh lưỡi mèo


* Nguyên liệu :
_ 3 lòng trắng trứng
_ 130g bột mì
_ 120g bơ lạt (còn lạnh, ko đc để chảy mềm)
_ 110g-130g đường xay
* Cách làm :
_ Đánh bơ + đường cho nổi
_ Cho lòng trắng vào tiếp tục đánh
_ Hạ máy xuống tốc độ thấp nhất rồi cho bột vào đánh chung đến khi quyện đều thành 1 hh hơi đặc sệt thì tắt máy.
* Nếu hh lỏng thì phải cho vào tủ lạnh, đến khi hơi đặc thì mới thao tác tiếp.
_ Cho hh vào bao bắt bông kem. Dùng douille tròn bóp hh vào khay đã lót giấy nến, thành những đường dài và cách nhau 2cm như hình:




_ Cho vào lò đã bật nóng trước 10’, nướng ở 160 độ C đến khi vàng đều viền bánh.
_ Để bánh nguyên trên khay nướng cho nguội khoảng 2’ rồi mới đổ ra rổ để làm nguội.
* Nếu vừa lấy khay bánh ra khỏi lò mà đổ liền vào rổ thì bánh sẽ bị bể, vì lúc đó bánh chưa khô cứng.


Tuesday, November 15, 2011

Bánh mì baguettes VN

Bột Cái Gồm:
* Bột mỳ : 315gr
* Men khô : 25gr
* Muối: 1 /2 muỗng* Nước ấm: 375ml
* Đường: 1 muỗng

Bột Nhồi:
* Bột mỳ : 31

Thực hiện:
Trộn tất cả các nguyên liệu trên = thìa gỗ cho đến khi nhuyễn. Sau khi trộn xong đậy kín để ủ từ 4-8 phút. 



Trộn bằng tay : Cho tất cả các nguyên liệu trên vào âu nhựa to (riêng muối thì hoà tan vào nước) Dùng tay bóp đều các nguyên liệu trên, khi thấy bột nhuyễn thì bỏ ra bàn đá đập thêm khi thấy mặn bột mịn, bong và thử bột = cách kéo miếng bột mỏng ra mà không bị rách là được.

Bằng máy: Cho toàn bộ nguyên liệu vào máy trộn đều với thời gian từ 7-10’, lấy bột ra đập qua cho mặt bột mịn bong là được. Kiểm tra nhiệt độ của bột khi trộn xong phải từ 22-25 độ. 
Đễ bột nghĩ 5 phút và tạo hình cho bánh mỳ Baguette



Cách ủ bột: Ủ bột 45’ mùa hè (1h mùa đông), cho tới khi bột nở gấp đôi. Trong thời gian ủ phải dung khăn ẩm phủ lên mặt bột để tránh bị khô.



Nướng bánh:

* Trước khi cho bánh vào lò dùng khăn ướt lau sạch lò để khi nhiệt nóng có hơi nước. Bỏ bánh ủ từ trong lò ra dung dao sắc rạch nghiêng dao vết rạch dài từ 5-7cm
* Bánh dài rạch làm 5 đường chéo, bánh nhỏ rạch làm 3 đường. Bật lò trước khi cho bánh vào 5’, ban đầu để ở nhiệt độ 250 độ C, khi bánh chuyển sang màu vàng thì giảm xuống 230 độ. Trong thời gian 15’ đầu tuyệt đối không được mở cửa lò. Nướng khoảng 20~25 phút là được
* Bánh Baguette yêu cầu nhiệt độ cao và ổn định, có hơi nước do đó nếu lò có chế độ xả hơi nước là tốt nhất còn không thì dung bình xịt nước xịt chút xíu vào khoảng thời gian nướng được độ 15’. 

Thursday, November 10, 2011

12 Low Carb Fiber Foods

When you think of fiber, do you think of bran flakes and Metamucil? Whether you have diabetes or not, it's smart to look at a food's fiber-to-carbs ratio. Carbs raise blood sugar but fiber can moderate that rise.
Fiber comes with a host of other health benefits, too -- and fiber foods make you feel full, thus helping beat back the flab!
1 Avocado: One whole, medium avocado contains 17 grams of carbohydrate and a truly impressive 11 grams of fiber. That's almost half of the daily recommended minimum intake of fiber!*

2 Artichoke: A medium artichoke contains about 14 grams of carbs and 10 grams of fiber. Like avocados, artichokes are bursting with nutrients, including an impressive amount of antioxidants, an excellent dose of vitamin C, as well as folate, potassium and magnesium. And did you know? A medium artichoke also delivers 4 grams of protein.


RASPBERRIES. A cup of these delicate, vibrant berries contains 15 grams of carbs and 8 grams of fiber. High in vitamin C and several other nutrients, they are packed with antioxidants and have anti-inflammatory properties as well. The phytochemicals that make plant foods red, orange, or blue are potent disease fighters.


4 BLACKBERRIES. Like raspberries, blackberries are rich in those health-giving pigments that give them their beautiful, deep blue-black coloring. They deliver the same amount of carbohydrate and fiber as raspberries, too. A cup contains 15 grams of carbs and 8 grams of fiber.

5 LENTILS. One half-cup of lentils contains about 10 grams of carbs and 8 grams of fiber. Lentils fall into that fancy-sounding food category known as legumes, which are veggies that grow in pods.
Legumes are great sources of protein and fiber, but also contain lots of health-giving compounds. One type is called saponins, which may help lower cholesterol and blood glucose levels and reduce disease risks.


6 BLACK BEANS. Black beans are a type of legume, too, and contain all the same great health benefits as lentils. A bit higher in carbs at 22 grams, a half-cup of black beans delivers a hearty 7 grams of fiber. And if you subtract the fiber from the carbs, you end up with a manageable 15 grams of carbs in a serving.


7 BROCCOLI. Well, you knew you'd find this vegetable on the list, didn't you? One cup of broccoli contains just 9 grams of carbs and a nice 6 grams of fiber. Broccoli is a member of the cruciferous vegetable family, and these superfoods are known to have anti-cancer properties, among a host of other body benefits.

8 VEGETABLE SOUP. Go figure. A serving of one of Progresso's High Fiber line of soups contains 7 grams of fiber. If your blood pressure is high, though, you may want to steer clear--these soups also contain whopping doses of sodium.


9 PEAR. A medium pear contains 20 grams of carbs and 4.5 grams of fiber. Be sure to wash them well and eat the skin. Fiber and other nutrients live in that thin outer layer of the fruit. Slice pears and drizzle with lemon juice to keep them from turning brown, give a nice tart counterpoint to their juicy, sweetness, and to moderate your blood sugar response.


10 APPLE. An apple a day provides great phytonutrients (phyto=plant) and a good dose of fiber. One medium apple contains about 23 grams of carbs and 4 grams of fiber. Again, wash well and eat the skin. You should know by now that the deep red color is an indicator of nature's potent disease-fighting chemicals. Tip: Stores carry such a variety of apples these days, you should never be stuck with a dry or mealy batch. Stage taste tests at home to discover new favorites.


11 OATMEAL. A cup of cooked oatmeal contains 27 grams of carbs and 4 grams of fiber. Though 4 grams is not a huge amount, oat fiber contains beta-glucan, a special kind of soluble fiber known to help people feel full longer, have less of an effect on BG, and improve cholesterol numbers. Use old-fashioned rolled oat or steel-cut oats for the best health bang for your buck. These are the least processed varieties and retain the most nutrients and fiber.



12 BARLEY. Barley holds the honor of being the lowest-glycemic grain (of the grains officially tested so far). This means it is the grain least likely to spike your blood sugar. A half-cup of cooked pearl barley contains 22 grams of carbs and 3 grams of fiber -- but like oatmeal, the fiber is the magical beta-glucan. If you can find the less processed, "hull-less" barley, you'll get even more fiber and more blood sugar protection.


25 Best Fiber Foods