Nguyên Liệu: - 1 lbs nếp hạt dài (1 pound glutinous rice) - 1/2 thìa cà phê muối (tùy ý) (salt) - 1 lon bắp hầm của Mỹ (1 can of white Hominy) - hành phi (fried shallots) - dưà nạo (coconut shredded) - 1 cup đậu xanh (nấu chín, giã nhuyễn) (mung bean, steamed and mashed) Mung bean wash and soak in the hot water for 2 hours. Drain and steam for 15 minutes and mash, and make it to a ball. - Muối mè: 1/4 cup roasted peanut, 1 tbsp sugar, 1/2 tbsp salt, crush roasted peanuts, then mix with sugar and salt. |
Cách Làm:
- Ngâm nếp độ 3 tiếng đồng hồ trong một cái tô to sau khi đã rửa nếp cho sạch. Chắt bớt nước, giữ nước xăm xắp.
- Chắt bớt nước trong lon bắp, trộn chung bắp với nếp và muối.
- Cho vào Microwave nấu 3 phút, lấy ra đảo nhanh.
- Cho trở vào microwave nấu thêm 3 phút nữa, lấy ra, đảo cho đều, cho trở vào microwave nấu thêm 3 phút nữa, hoặc thấy xôi chín, lấy ra đảo nhanh cho xôi không bị ướt dưới đáy tô.
- Glutinous rice soaked in water for 3 hours in a big microwavable. Clean and add water just at glutinous rice level.
- White Hominy drain and mix with glutinous rice and salt.
- Put the bowl of mixture in the microwave for 3 minutes, take the bowl out and stir quick.
- Put the bowl back in the microwave and repeat for few more time or until cook.
Khi ăn, múc xôi ra đĩa, cho đậu xanh, dùa nạo, muối mè, hành phi lên.
Serve as, have rice and hominy mixture on a plate, great mung bean, coconut shredded, generously sprinkle fried shallots and peanut, sugar, and salt mixture on top.
NOTE: Cách này có thể áp dụng cho tất cả loại xôi, trừ xôi vò.
This method can apply to any Xôi, except Xôi Vò (Sticky Rice with Mung Bean)
No comments:
Post a Comment